EGR szelep működése

A modern benzin és dízel üzemű gépjárművek működése során is számos súlyosan káros nitrogén alapú vegyület keletkezik melyek erősen reagensek, könnyen hozzákapcsolódnak más részecskékhez akár az emberi tüdőben is. Ezért egy úgynevezett EGR szelep beiktatva a kipufogó és a szívósor közé a kiáramló füstgáz egy részét visszavezetik az égéstér irányába, hogy újra elégve alacsonyabb energiaszintre kerülve kevésbé reagens vegyületek keletkezhessenek, mellyeket a katalizátor vagy a részecskeszűrő (FAP szűrő) méginkább megszűr.

EGR szelep a modern motorokban.

Ezek a szelepek, noha füstgázt vezetnek vissza az égéstérbe, mégsem rontják számottevően a teljesítményt egyrészt, mert a mai motorok a terheléstől függően változtatják a szelepvezérlést, alkalmazkodva az aktuális terheléshez, másrészt pedig mert a modern EGR szelepek elektronikusan vezéreltek, így a reakcióidejük rendkívül gyors.

Régebbi konstrukciójú erőforrások esetében a kipufogó és a szívó szelep az égéstéren belül volt részben egybe nyitva, így égetve el újra a füstgáz egy részét. Később egy pneumatikus szeleppel volt összekötve a kipufogó és a szívósor, amely egy vákumdob segítségével a terheléstől függően változó nyomásviszonyoknak megfelelően szabályozta a gázok visszaáramlását. Napjainkban pedig ugyancsak a szívósort és a kipufogót köti össze az EGR szelep, de vákumdob helyett mára egy gyorsabban reagáló mágnestekercs és egy vezérlő elektronika működteti a füstgáz visszavezető szelepet.

EGR szelep meghibásodásai.

Egr szelep meghibásodás esetén a szelep vagy elzárja a kiáramló égéstermék útját és fojthatja a motort, amit azonnali teljesítmény romlás jelez, vagy üresjáratban, illetve hidegindításkor is dúsítja az üzemanyag-levegő keveréket füsttel, ami leállíthatja a motort de legalábbis egyenetlenné teszi a járását.

A meghibásodás oka lehet a szeleptesten belül lerakódó égéstermék, koksz, tökéletlenül elégett vagy épp rosszminőségű üzemanyagból származó olajos, nyákos lerakódás, amit csak megkönnyít, ha a szelep sokat futott mert az eleve kopott egr szelepen belül van hová lerakódni a szennyeződésnek.

Más természetű mégis hasonló hibajelenségeket produkáló probléma ha a szelep vezérlő elektronikája romlik amely a szelep nyitását és zárását befolyásolja.

EGR szelep tisztítás, EGR szelep kiiktatás.

Mivel többféle hiba produkálhat azonos hibajelenséget az EGR szelep tisztítás, és újrabeépítése közel sem biztos, hogy megoldja a problémát, rossz esetben időzített bombaként várat magára, hogy egy kellemetlen pillanatban megállítsa az autót. Az EGR szelep kiiktatása ís dívik mostanság, noha az autó valóban működőképes marad mind az egr szelep tisztítás után, mind pedig az EGR szelep lekötés, kiiktatás után mégis csak a csere által maradhat maradéktalanul üzembiztos az autó.

 

Nem kell keresned, mi megkeressük helyetted!

Küldd el nekünk, milyen alkatrész(ek)re van szükséged, és megkeressünk Neked a legjobb ár-érték arányú terméke(ke)t!

(semmilyen adatoddal nem élünk vissza, de ezek nélkül nem tudjuk megtalálni az alkatrészed!)

Uresnek kell lennie:


Nézet Mobil / Standard